jewelry design by Nova silver gold jewelry

MILJÖ & HÅLLBARHET

Sjön Balungen, fotograf :Gia Wallner


Självklart bryr jag mig om våran planet, och det gäller även när jag tillverkar smycken.

Jag vill också att de smycken jag tillverkar ska vara hållbara, till mina premiumsmycken använder jag därför tjockare 925 silver samt 18K guld än många andra smyckestillverkare för att jag vill att mina smycken ska hålla formen. Vidare använder jag alltid massivt guld (och silver) som tål att putsas och poleras om och om igen för att hålla smycket blankt och fint i många många år. På ett smycke som enbart är pläterat med guld (guldbelagt i ett mycket tunnt lager över ett annat material) nöts guldet ofta relativt snabbt bort och smycket blir fult och upplevs missfärgat. En annan fördel med massivt silver och guld är att det kan smältas om och användas igen till att göra ett helt nytt smycke av. I butiken har du dessutom möjlighet att delbetala med guldsmycken som du har tröttnat på när du köper ett guldsmycke av mig. Då kan dina guldsmycken smältas ned och guldet användas igen.

Jag återanvänder även så mycket förpackningsmaterial som möjligt så när du beställer smycken i webbshopen så är emballaget oftast återanvänt. Detta gäller givetvis inte smyckesaskar eller presentinslagningar.

Min huvudleverantör av silver och guld är NSG där jag får hela 100% återvunna och sekundära ädelmetaller när jag köper in material. Otroligt bra tycker jag, och inte nog med det så klimatkompenserar de även guldet!


Ni kan läsa mer om detta på https://nsg.se/atervinning/


Vad gäller ädelstenar och pärlor så köper jag så mycket jag kan från Frits Pedersen som har sitt kontor i Danmark. Dom köper endast in stenar och pärlor av kända säljare som inte använder sig av barnarbetare eller illegal handel. Jag tycker att det är viktigt eftersom alla människor i världen förtjänar schyssta villkor och ingen ska behöva utnyttjas för att andra ska få fördelar.


Läs mer om Frits Pedersens policy här https://www.frits.dk/pdf/Sustainability_report.pdf