jewelry design by Nova silver gold jewelry

OM STENARNA I SMYCKENA

                                                                              

Vad är en ädelsten?

En ädelsten är en bit mineral eller annat organiskt material, exempelvis bergart, som har slipats och polerats till en viss form och storlek. De flesta ädelstenar är mer eller mindre sällsynta.

Många ädelstenar och halvädelstenar härstammar från mineralet kvarts. Kvarts är en mineralsten bestående av kiseloxid. Kvarts förekommer i olika färger och nyanserna av respektive färg varierar också något då det är naturmaterial. Bland produkterna hittar ni bland annat rosenkvarts (mer eller mindre genomskinling rosa nyans) och rökkvarts (genomskinlig rökig brun/grå/grönaktig nyans). Den lila färgvarianten av kvarts kallas ametist, ametisten räknas som ädelsten om den har en kraftigare lila nyans och/eller är genomskinlig. Bergskristall härstammar också från mineralet kvarts, bergskristall är en helt färglös och genomskinlig halvädelsten.

Ädelstenen onyx kan också sägas härstamma från kvarts. Onyx består av mineralet kalcedon som är en kryptokristallin varietet av kvarts som växlar mellan svart och vitt. Helt svarta stenar av onyx är den mest sällsynta och värdefulla varianten. Ädelstenen agat är nära besläktad med onyxen och förekommer i flera färger t.e.x brun,blå, grå, grön och svart.


Ädelstenens pris och värde avgörs av flera faktorer; hårdhet, färg och skiftningar samt hur sällsynt stenen är.Månsten (även kallad adular) är en ädelsten som härstammar från mineralet ortoklas och är vanligtvis mjölkigt blågrå eller gulvit.

Diopsiden är ett monoklint pyroxenmineral och förekommer i flera nyanser. Den mest populära nyansen är rikt grön och jämförs ofta med smaragd och peridot på grund av den livfulla gröna tonen.

Jade består också av två mineraler och delas ofta in i jadeit och nefrit och kan variera i färg från mycket mörkt grön till vit. Nefrit är oftast grön medan jadeit oftast är vit men kan i sällsynta fall vara gul, brun eller t.o.m svart till färgen.

Opal är en klassisk ädelsten som man brukar dela in i tre undergrupper; ädelopal(vitaktig med färgspel),eldopal (röd/orange genomskinlig) samt vanlig opal (utan färgspel).

Citrin är en semigenomskinlig ädelsten. Stenen får sin gula eller orange färg från en mängd järn som finns under bildningen. Kan också ha en grön/brunaktig ton.

Obsidian är en bergart, obsidian bildas av lava som har stelat så kvickt att ingen kristallin struktur bildas.


SÖTVATTENSPÄRLOR

                                                                              

Sötvattenspärlor kallas alla pärlor som bildas i musslor som lever i sötvatten, dvs.i sjöar och floder, eftersom det är en naturprodukt som skapas av musslor så varierar pärlorna i form. Av de ca 8000 existerande musselarterna som finns, så är det faktiskt endast ett tjugotal musslor som kan producera pärlor.

Sötvattenspärlor förekommer i en uppsjö av olika färgvarianter. Pärlmusslor skapar naturligt olika milda färger beroende på art och beroende på vilka “föroreningar” som finns i den miljö musslan befinner sig i. Idag är det också vanligt att man “färgar in” pärlorna. Odling av sötvattenspärlor går generellt till genom att en pärlmussla får en bit vävnad från en donatormussla insatt. Värdmusslan reagerar då på det “främmande föremålet” och börjar kapsla in det. Lager på lager byggs på och så skapas pärlan, detta tar flera år.

En sötvattensodlad pärla produceras alltså på samma sätt som en naturlig sötvattenspärla men med en liten hjälpande hand från människor. Idag används nästan uteslutande odlade sötvattenspärlor till smycken.


Pärlemor är det skimrande inre skiktet av musslor, vanligen skalen hos pärlostron/pärlmusslor.